Етикети

,

Много лесна рецепта, със свеж лимонов вкус и лек шоколадов крем, от която направих не само торта, но и кексчета – толкова харесвам комбинацията на лимони и шоколад! Използвах един лимон и един лайм, но може да се избере само единия сорт.

lime&choc

 

 

За торта с диаметър 18 см

За лимоновия блат:

  • 2 ч. ч. брашно;
  • 1 ч. ч. захар;
  • 1/2 ч. ч. меко масло;
  • 3 яйца;
  • 1 ч. ч. айран;
  • 2 с. л. лимонов сок;
  • 2 с. л. настъргана лимонова кора;
  • 1 ч. л. бакпулвер;
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат;
  • 1 щипка сол;

Подгответе две форми с диаметър 18 см; включете фурната на 180 градуса.

Пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата и солта. В купа разбийте с миксер мекото масло и захарта до пухкава бяла смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате сместа след всяко. Започнете да добавяте на части брашното и айрана, като ги редувате. След това прибавете лимоновите кори и сока, разбийте още малко. Разпределете сместа по равно в двете форми.

Печете в загрятата фурна 30 минути, проверете готовността с дървена клечка. Оставете сладкишите да изстинат, преди да ги извадите от формите.

За шоколадовия крем:

  • 200 гр маскарпоне;
  • 200 мл течна сметана (не сладка);
  • 150 гр натурален шоколад;
  • 2/3 ч. ч. пудра захар;

Натрошете шоколада в тенджерка и го сложете на водна баня, на средна температура; когато се разтопи разбъркайте добре сместа и оставете настрана. Разбийте сиренето маскарпоне и захарта с миксер, добавете сметаната и продължете да разбивате до получаване на пухкава смес, която стои с мек връх. Прибавете разтопения шоколад и разбийте още малко с миксер. Приберете в хладилник докато подготвите блатовете за сглобяване.

lime&choc3

 

Сглобяване на тортата:

Извадете изстиналите блатове от формите. Изрежете с нож най-издута част отгоре. Срежете блата на две еднакво дебели части. Поставете блат в чиния, намажете го с крем; подрете и останалите блатове. Трябва да предвидите 1/5 от крема за измазване на страните. Украсете с парчета лимон или настъргана лимонова кора.

 

lime&choc2

 

Посоченото количество е достатъчно за тортата. С 1/2 от посочените продукти (само 1 яйце)ще са достатъчни за 12 малки и 4-6 нормални кексчета или 10-12 нормални.

 

Advertisements