Етикети

, ,

Тази седмица направих две шоколадови торти – една с портокалов крем с маскарпоне, и една с мус от кестени. Мусът от кестени стана разкошен – пухкав и мек, лек и ароматен! Блатовете са по една изключително лесна, бърза и вкусна рецепта, която вече ми е фаворит!

Шоколадова торта с портокали

Chocolate Orange Cake

За торта с диаметър 20 см

За шоколадовия блат:

  • 150 гр брашно;
  • 50 гр натурално какао;
  • 1 ч. л. бакпулвер (с ванилия);
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат;
  • 1/4 ч. л. сол;
  • 150 гр пудра захар;
  • 250 мл прясно мляко;
  • 70 гр масло;
  • 1 голямо яйце;

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма с диаметър 20 см с масло, поръсете с брашно. Нарежете маслото на парчета и го сложете заедно с млякото леко да се затопли. Пресейте заедно всички сухи съставки – брашното, какото, пудрата захар, набухвателите и солта. Добавете млякото с маслото и разбийте с миксер; добавете яйцето и разбийте до получаване на хомогенна гъста смес. Изсипете сместа в тавата и печете около 40 минути. Проверете за готовността на блата с клечка за зъби, забита в средата – ако клечката излезе суха, то блатът е готов. Извадете го от фурната и оставете да се охлади.

Chocolate Orange cake

За портокаловия крем:

  • 500 гр маскарпоне;
  • 60 мл портокалов ликьор или 150 мл прясно изцеден сок от портокал;
  • 300 гр черен шоколад на малки парчета;
  • 50 гр масло;
  • 2-3 супени лъжици пудра захар – по желание;
  • 1 едър портокал за украса;
  • какао за поръсване;

Шоколада и маслото сложете да се разтопят на водна баня; разбъркайте добре, до получаване на хомогенна гладка смес и оставете настрана да изстива. Разбийте с миксер маскарпонето и портокаловия сок/ликьор. Ако решите да подсладите със захар – добавете я и разбийте добре. Бавно добавете стопения шоколад като продължавате да разбивате с миксера до получаване на гладък крем.

Обелете портокала, нарежете на парчета като обелите ципата.

Извадете блата от формата. Ако се е надул прекалено в средата, изрежете с нож, за да изравните горната повърхност. След това разрежете на два по-тънки блата (най-лесно и равно става със струна за сладкиши). Поставете единия блат в чиния за торта, намажете с половината крем. Може да наредите няколко парчета от портокала. Поставете отгоре втория блат, намажете с другата част от крема, като оставите 2-3 лъжици за намазване отстрани. Изравнете добре горната повърхност с шпатула или широк нож. Приберете тортата в хладилник най-малко за 30 минути. Намажете тортата и отстрани. Ако искате да получите по-гладка повърхност – загладете с острата страна на чист нож. Поръсете отгоре с какао – използвайте малка цедка или сито. Подредете няколко парчета портокал отгоре. Приберете тортата в хладилник.

___________________________________________________

Торта с мус от кестени

Chestnut mousse cake

За торта с диаметър 20 см

Шоколадовият блат е същият като на горната торта.

За муса от кестени:

  • 400 гр почистени кестени (сварени или обелени)*;
  • 200 мл не подсладена течна сметана за разбиване;
  • 3 с. л. прясно мляко;
  • 2-3 ч. л. кафява захар;
  • 2-3 капачки мартини бяло (или 1-2 капачки уиски);

Изберете хубави кестени за украса на тортата – около половината – и ги отделете. В голяма купа разбъркайте захарта и млякото, добавете останалите кестени (около 200 гр) и пасирайте. Добавете мартинито, разбийте добре. Отделно разбийте сметаната, докато започне да стои. Малко по малко я добавяйте към пюрето от кестени, като разбърквате внимателно с шпатула. Може да добавите по-малко количество сметана, ако искате вкусът на кестените да е по-осезаем.

*Използвах готови обелени кестени в буркан, без захар, които намерих в Карфур.

Когато блатът е добре изстинал, подравнете горната част с нож. Сложете го в чиния за торта, намажете муса отгоре и украсете с целите кестени.

Chestnut mousse cake

Advertisements