Етикети

Тези ароматни канелени кексчета правя вече два пъти за три дни! Толкова са вкусни! Рецептата е подходяща както за кексчета, така и за голям кекс. Реших, че към глазурата от маскарпоне и подправки мога да добява чипс от круша. Чудесен сезонен вкус!

За 16-18 кексчета

  • 2 ч. ч. брашно;
  • 1 с. л. канела;
  • 1 с. л. сода бикарбонат;
  • 1-2 с. л. смляно маково семе;
  • 1/2 ч. л. джинджифил на прах;
  • щипка индийско орехче;
  • щипка сол;
  • 125 гр меко масло;
  • 3/4 ч. ч. кафява захар;
  • 1 пакетче ванилия на прах;
  • 3 яйца;
  • 2/3 ч. ч. прясно мляко;

Подготвяме тава за мъфини или кекс, загряваме фурната на 180 градуса.

Смесваме в купа брашното, содата, солта и подправките. Пресяваме, разбъркваме с маковото семе и оставяме на страна. С миксер разбиваме маслото и захарта; добавяме яйцата едно по едно, като разбиваме добре след всяко яйце. Добавяме част от брашнената смес, разбиваме, добавяме част от млякото и отново разбиваме. Така на два – три пъти добавяме всичкото брашно и всичкото мляко. Сместа е пухкава и въздушна. Разпределяме в капсулите за мафини или в стандартна форма за кекс. Печем мъфините около 20-25 минути, а кекса – 40-45. Проверяваме готовността с клечка.

 

Глазура за 8-10 кексчета (или повече, ако намажем с по-тънък слой)

  • 500 гр маскарпоне;
  • 3-4 супени лъжици пудра захар;
  • по 1 ч. л. канела и какао;
  • по щипка джинджифил и индийско орехче (по желание);

Разбиваме маскарпонето и захарта на пухкав крем, добавяме подправките и какаото.

 

Чипс от круша

Този чипс, или pear crisps, видях наскоро в един блог – food 52. Една зряла, но твърда круша се нарязва на много тънки кръгчета или филийки по дължина. Нареждаме резените върху хартия за печене и поръсваме със същата смес от подправки като за глазурата – какао, канела, джинджифил и индийско орехче, + супена лъжица захар. Наръсваме равномерно, обръщаме и наръсваме от другата страна. Печем около час във фурна на 140-150 градуса.

Ако искате да наръсите крушите равномерно, за да няма „купчинки“ от подправки, сложете пудра захар, вместо кристална, и използвайте цедка за поръсване.

Advertisements