Етикети

,

Тази лека, есенна торта съдържа много малко захар, никакво масло нито шоколад, затова е подходяща и за дами, които следят талията си! :)

За торта с диаметър 15-16 см

Мус от кестени:

  • 300 гр пюре от кестени*;
  • 200 мл течна сметана;
  • 20-30 мл хубаво уиски;

Течната сметана разбиваме с миксер на пухкав сняг. Изливаме уискито при пюрето от кестени и леко разбиваме с миксера; добавяме част от сметаната и разбъркваме енергично, докато пюрето се отпусне, след това внимателно разбъркваме с останалата сметана, докато получим хомогенна пухкава смес.

*Пюрето от кестени може да се купи готово в бурканче от 300 мл. Може и да се приготви от пресни кестени – около 250 грама сварени и обелени кестени се пасират със 100-120 мл вода. Целта е да се получи много гъсто пюре.

Блатовете са по моя предпочитана рецепта – Най-вкусната шоколадова торта от блога на Ирина Купенска.

  • 90 гр брашно;
  • 40 гр какао;
  • 100 гр кафява захар;
  • 2/3 ч. л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
  • щипка сол;
  • 1 яйце;
  • 70 мл айран;
  • 70 мл горещо кафе;
  • 40 мл олио;

Подготвяме форма за печене с диаметър 15 см. Включваме фурната на 180 градуса. Брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта пресяваме в голяма купа. Добавяме и захарта. В отделна купа разбиваме яйцето, прибавяме айрана и олиото. Изливаме при сухите съставки, разбъркваме и накрая добавяме горещото кафе. Разбъркваме добре, печем около 25 минути.

След като изстине напълно изваждаме от формите и режем на 2 равни части.

Сглобяваме във формата за торта – може да разделим крема на две равни части , които да разпределим върху двата блата и да оставим тортата така, или да отделим една част, с която да намажем тортата отсрани, след изваждане от формата. Преди да я извадим от формата, е добре да оставим за няколко часа в хладилник, за да стегне добре! Отгоре може да украсим с какао, шоколадови пръчици, цели сварени кестени или друго по желание.

 

 

 

Advertisements