Етикети

, ,

За тези тортички решаващо значение има мангото. За съжаление тук много трудно се намира хубаво, сладко, сочно и меко манго, добре узряло и оранжево. Затова следващия път ще опитам да направя рецептата с манго от консерва, вместо с манго плод от магазина. Но ако попаднете на истинско хубаво манго – опитайте да направите мус, ще бъде прекрасен! Също е нужен шам фъстък, суров, не солен!

Посочените продукти са за 4 тортички с диаметър 6-7 см

За основата:

  • 150 гр бадемов марципан;
  • 60 гр сурови ядки шам фъстък, ситно смлени;
  • 1 едро яйце + 1 жълтък;
  • кората на 1/2 лайм;

Ще са ни нужни и малки рингове, за да оформим тортичките.

Загряваме фурната на 160 градуса. Смесваме всички съставки в купа, разбъркваме с дървена лъжица, докато марципанът омекне и се смеси с останалото, след това разбиваме за кратко с миксер. Застиламе тавичка с хартия за печене. Прехвърляме сместа в пош и оформяме 4 кръга от сместа, дебели около 1 – 1,5 сантиметър. Печем 12-13 минути, докато кръговете започнат да стават твърди и да изглеждат сухи. (Ако ви остане смес, направете малки кръгчета отстрани, след изпичането стават чудесни бонбонки!)

След като изстинат, изрязваме 4 малки блата с диаметър равен на диаметъра на ринговете. Във всеки от тях поставяме по една пластмасова плака, преди да поставим малкия блат на дъното.

 

Манго мус:

  • 1 узряло манго;
  • 60 мл вода;
  • 1 с. л. захар;
  • 100-150 мл течна сметана;
  • 4 грама желатин (1/2 пакетче);

Мангото обелваме, отстраняваме семката и накълцваме на ситно. Заедно с водата и захарта слагаме на слаб огън да поври за минута. След това пасираме всичко на фино пюре.  (Това правим, ако мангото е твърдо и леко кисело, каквото най-често се продава тук. Ако имате добре узряло, меко, сочно и сладко манго, можете да пропуснете водата и захарта и просто да пасирате плода на пюре!) Отделяме една супена лъжица от пюрето на страна.

Заливаме желатина с 2-3 супени лъжици вода и оставяме да набъбва. Сметаната разбиваме на пухкав сняг. Когато манговото пюре е почти студено, добавяме разтопения на водна баня желатин и разбъркваме много добре. Внимателно добавяме и разбитата сметана, бъркаме леко, за да запазим сместа пухкава. Разпределяме в четирите формички и оставяме в хладилник поне за 2 часа, или докато стегне напълно. Едва тогава пристъпваме към следващата стъпка – ваниловия крем.

Млечен крем:

  • 3 гр желатин;
  • 170 гр течна сметана;
  • 65 гр мляко;
  • настъргана кора от 1/2 лимон;
  • 30 гр жълтъци;
  • 30 гр захар;

Залейте желатина с 2 супени лъжици вода, оставете да набъбва. В тенджерка с дебело дъно сложете сметаната, млякото и настърганата лимонена кора. Сложете на средно силен котлон да се загрява. През това време разбийте жълтъците със захарта. Когато сметановата смес е топла, налейте малко от нея при жълтъците, като разбърквате през цялото време. Върнете всичко обратно в тенджерката и разбърквайте още известно време на котлона, без да завира (82-84 градуса). Оттеглете сместа от котлона и добавете разтопения желатин при постоянно бъркане. Разлейте течността по равно в четирите формички. Приберете във фризер за два часа.

Количеството е малко повече, затова може да си приготвите и една чашка, в която да налеете останалия крем, или просто тортичките да станат по-високи, ако сложите всичко при тях.

Шоколадова глазура:

  • 80 гр шоколад (черен, млечен или смес, по желание);
  • 60 мл течна сметана;
  • 1 с. л. пюре от манго;

Шоколада настъргвате в купа, а сметаната изливате в малка тенджерка заедно с лъжицата мангово пюре, която оставихте по-рано и слагате на котлона. Когато започне да ври, изливате върху шоколада и бъркате докато всичко се стопи добре. Всяка от тортичките покривате с тънук слой глазура, оставяте да изстине добре и едва тогава изваждате от формичката и отделяте пластмасовата плака.

Отгоре може да се украси с нарязани ядки шам фъстък или малко кора от лайм.

Advertisements