Етикети

, ,

Приятна и лесна торта с бадемови платки и dulce de leche.

За торта с диаметър 20 см

Бадемови платки

  • 5 едри яйца;
  • 5 с. л. захар;
  • 8 с. л. смлени бадеми;
  • 3 с. л. галета;

Разделяме жълтъците от белтъците; белтъците разбиваме на сняг с 3 лъжици от захарта. Жълтъците разбиваме с останалата захар, добавяме смлените ядки и галетата, разбъркваме добре. Накрая добавяме малко по малко и разбитите белтъци. Върху хартия за печене очертаваме два кръга с диаметър 20 см. Върху обратната страна разпределяме сместа по равно в двете очертания. Печем в загрята фурна 150 градуса около 25-30 минути. След като извадим от фурната оставяме добре да изстине и тогава отлепяме от хартията.

Карамелен крем

  • 400 мл дулсе де лече;
  • 200 мл течна сметана;

За да приготвим популярния „млечен конфитюр“ или dulce de leche ни е нужна една консерва подсладено кондензирано мляко, която варим на слаб огън за около 3 часа. Важно е да се следи нивото на водата – консервата винаги трябва да е добре покрита с вода – и да се долива при необходимост. След варенето оставяме консервата да изстине във водата, тогава я изваждаме и отваряме. Консистенцията на карамелизираното мляко е много плътна и гъста, не течна.

Разбиваме сметаната на сняг, добавяме пудра захар на вкус. Разбиваме леко карамелизираното мляко и постепенно смесваме със сметаната.

Сглобяваме тортата във форма с диаметър 20 см, запазваме 2-3 лъжици от крема на страна; оставяме да престои в хладилник за една нощ, отстраняваме формата и с останалия крем измазваме страните. Декорираме по желание с филирани бадеми, настърган шоколад или друго. Аз използвах малки плочки, получени от разтопен шоколад, намазан на кръгчета върху хартия за печене и поръсен с настъргани бадеми. Оставям в хладилник да стегне добре, отлепям от хартията и поставям върху тортата.

Advertisements