Етикети

, , , , ,

Вчера опитах да направя домашно суши. Оказа се доста добро. Нямаше как да не погледна и към малките десертчета – сладко суши. Днес направих двайсетина „бонбончета“ с ориз, кокосово мляко, джинджифил и плодове. Хубавото на сладкото суши е, че не са нужни почти никакви „специални“ или екзотични продукти, каквито са нужни за солено суши. Може би малко джинджифил и ориз за суши (би могъл да се замени с друг*).

За оризовата смес използвах две различни рецепти, които прочетох в книжката „Суши за модерни хора“ на издателство Gourmet publishing.

За суши с краве мляко и шоколад:

Около 16 парчета

  • 1 с.л. зехтин;
  • 100 гр ориз за суши;
  • 200 мл мляко;
  • 70 гр бял шоколад;

Запържваме за кратко ориза в сгорещения зехтин; добавяме млякото, разбъркваме добре, намаляваме котлона на най-слаба степен и варим около 30 минути, като често разбъркваме. Настъргваме шоколада; когато оризовата смес се сгъсти съвсем и оризът е омекнал, добавяме шоколада, разбъркваме добре и сваляме от котлона. Покриваме тенджерата с кърпа под капака, оставяме да изстива 15-20 минути. След това разбъркваме и прибираме в хладилник за 30 минути до пълно охлаждане.

(*Ако използваме обикновен ориз е добре да следим степента на омекване, ако течността се сгъсти прекалено, а оризът е все още твърд, трябва да довяме малко по малко мляко и да варим, докато оризът омекне.)

За суши с кокосово мляко и джинджифил:

12-14 парчета

  • 100 гр ориз за суши;
  • 250 мл кокосово мляко;
  • 30 гр кафява захар (или палмова);
  • 3 с.л. сухо мляко;
  • корен джинджифил, размер колкото кестен;

Заливаме ориза с вряла вода и оставяме да престои 20 минути. Отцеждаме добре и слагаме в тенджера заедно със захарта, сухото мляко, кокосовото мляко и обеления и нарязан на шайби джинджифил. Загряваме на котлон, разбъркаваме, а когато сместа кипне намаляваме на най-слаба степен и варим около 20 минути. Разбъркваме често. След като свалим тенджерата от котлона, я покриваме с кърпа и оставяме за 15 минути. след това прибираме в хладилник за половин час. Преди работа изваждаме парчетата джинджифил.

Това са двете различни смеси, които използвах за да направя 7 различни вида суши, общо 28 парчета.

Оформянето на самите хапки е най-приятната и забавна част. За различните видове използвах:

  • 120 гр бадемов марципан;
  • 2-3 с.л. кокосови стърготини;
  • 1 морков;
  • 1/2 банан;
  • 1/2 киви;
  • 1/2 портокал;
  • 1 с.л. кора от лайм и лимон;
  • синя и кафява боя за кулинарни цели.

Захаросани морковени ивици: 

Обелваме един дълъг и тънък морков с белачка. Продължаваме да белим с белачката тънки ивици от моркова докато стигнем половината. Втората половина режем на дълги причъци. В 300 мл вода слагаме 3-4 супени лъжици захар, когато заври пускаме морковените ивици и пръчици. Бланшираме за 4-5 минути, вадим тънките ивички и отцеждаме върху кухненска хартия. Пръчиците оставяме да врат още 3-4 минути, след това отцеждаме и тях. Получават се меки ивички, с които обвиваме различните хапки. Пръчиците използваме като пълнеж.

Кокосови стърготини:

2-3 супени лъжици кокосови стърготини се запичат в сух тефлонов тиган, докато придобият златист цвят.

Отделно от това нарязваме кивито на дебели парчета, банана на пръчици по дължина, портокала правим на дребни парчета като махаме ципата. Плодовете поръсваме с лимонов сок, за да не потъмняват.

Настъргваме кората на лимона и лайма.

Омесваме марципана с пудра захар и го боядисваме в синьо и кафяво, или в друг цвят, според желанието.

Ето как направих два от видовете суши:

Маки с марципан и банан

За него използвах от сместа ориз и краве мляко.

Марципанът се разточва върху прозрачно фолио (нямах, затова използвах алуминиево). Трябва да получим правоъгълник с дължина около 16-17 см и височина 9 см. Намокряме пръстите си във вода и разстиламе ориза, катооставямепо 1 см по дългите страни без ориз; притискаме добре. В средата, или по-скоро в долната 1/3 слагаме бананови пръчици.

С помощта на фолиото, или, ако имаме, с помощта на бамбукова рогозка, завиваме стегнато руло.

 Увиваме добре във фолиото и прибираме в хладилник за поне 20-30 минути, преди да го разрежем. Най-добре е да разрежем на две равни половини, след това отново на две и отново на две, за да получим равни 8 части. За разкош и цвят, върху всяко парче сложих нагъната ивица морков или по една физалия!

Урамаки с морков, лайм и кокосови стърготини

За него използвах от сместа ориз с кокосово мляко и джинджифил.

Намокряме пръстите си във вода и върху лист фолио разполагаме ориза, притискаме добре и оформяме правоъгълник с височина 9 см и ширина около 16. Посипваме добре с кокосови стърготини и ги притискаме, за да залепнат.

Покриваме с друг лист фолио и внимателно обръщаме така, че кокосовите стърготини да останат от долната страна. Поръсваме с настъргана кора от лайм и лимон, в долната 1/3 слагаме пръчици от захаросания морков.

С помощта на фолиото завиваме стегнато руло, което прибираме в хладилник за трийсетина минути, преди да разрежем.

 

 

С останалите продукти оформяме различни видове суши, според вкуса и наличните плодове!

Advertisements