Етикети

, ,

Идея: Как да си направим Великденски борек

„Il sont fous, ces Romains!“

Нужни са ни:

1 твърдо сварено яйце, не бяло;

100-тина грама бяла захарна моделираща маса;

боички;

Трябва да разточим една част от моделиращата маса тънко и да обвием долната част от яйцето, ето така

тъй като моделиращата маса ще се прегъне на много места, ще образува гънки около яйцето, трябва добре да я загладим, търкайки я с длан и търкаляйки яйцето между длани. След това с остър нож изрязваме линията на панталоните, ето така

Оставяме яйцето някъде стабилно, с непокрития връх надолу. Например върху обърната наобратно кора за яйца. Със светло синя боя рисуваме райетата на панталоните. Най-добре е да използваме плоска четка. Използвала съм боя за хранителни цели, но ако детайлите няма да се изхрупат в последствие, може да се ползват и водни боички. Оставяме да съхне, така, с главата надолу.

Сега изработваме малки цървулки, които ще държат яйцето ни на място. Използвала съм светлокафява маса, която по-късно боядисвам; ако искате можете да направите цървулките направо от тъмно кафява маса. От две еднакви топчета правим такива дъги:

Оставяме да съхне, и правим малкия шлем. Отново – може да се изработи от сива маса, но аз не разполагах с такава, затова по-късно го боядисах. От малко топче оформяме полусфера с дупка, като използваме този инструмент (bone tool):

Залепяме и малки детайли на шлема – 4 топчета по страните и едно малко остро конусче за връх:

Сега, с малко червено-оранжева маса оформяме косата на Обеликс. Оформяме две малки топчета като капки, сплескваме ги и ги залепяме една за друга. Правим малки плитки и ги залепяме за основната коса:

Оставяме ги да съхнат върху друго яйце:

В този момент правим и две мустачета, отново от малки червени топчета, оформени като капки.

Сега е ред на малките черни панделки. Най-добре би било да се оформят от черна моделираща маса, но могат да се боядисат по-късно:

Когато панталоните са изсъхнали, закрепяме тялото на Обеликс към двете малки цървулчета. Боядисваме ги кафеви. След това изрязваме тънка зелена ивица за колан и малко жълто геврече за тока:

Боядисваме шлема със сребърна боя; аз го боядисах сив, след което го намазах със сребърен прах за хранителни цели.

Рисуваме лицето с тънък флумастер; залепяме мустаците, слагаме и голям нос. Залепяме косата и отгоре – шлема, когато е добре изсъхнал:

Et voila!

Advertisements