Етикети

, , ,

Най-прекрасният шоколадово-плодов сладкиш! Изисква известно време и търпение, за да се приготви, но пък е толкова разкошен…

Шоколад и круша.

Рецептата е от френски сайт: La cuisine de Loupiti.

За сладкиш с диаметър 18 см

Бисквитен блат с бадеми (да се приготви предния ден):

  • 130 гр яйца;
  • 40 гр глюкоза;
  • 65 гр захар;
  • 40 гр бадемово брашно;
  • 65 гр течна сметана;
  • 70 гр брашно;
  • 4 гр суха мая;
  • 50 гр разтопено масло;
  • 100 гр кубчета замразени круши *;
  • шоколадов чипс;

Разбъркайте яйцата с глюкозата и захарта; прибавете бадемовото брашно и бялото брашно с маята. Добавете течната сметана и разтопеното масло; разбъркайте добре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилник за една нощ.

Загрейте фурната на 180 градуса. Разстелете върху незалепваща повърхност, поръсете с кубчетата замразена круша и шоколадовия чипс. Веднага сложете в горещата фурна, печете 12-15 минути. След изпичане, изрежете кръг с диаметър 16 см и оставете да изстине.

* Кубчетата замразени круши, при изпичане, ще внесат допълнително влага в бисквитения блат. Нужно е да нарежете половин круша на малки зарчета и да замразите за поне 2 часа.

Желе от круши с ванилия (може да се приготви предния ден):

  • 100 гр круши Уийлямс (около 1/2 едра круша);
  • 4 гр желатин;
  • 200 гр пюре от круши;
  • 15 гр захар;
  • 1/2 шушулка ванилия;

Загрейте фурната на 100 градуса. Обелете крушата и я нарежете на кубчета. Сложете кубчетата върху хартия за печене и ги изсушете за 15 минути във фурната. Залейте желатина с 2 супени лъжици вода и оставете да набъбва. Разрежете шушулката ванилия на 2 по дължина, остържете вътрешността и я смесете с пюрето; добавете захарта и загрейте на котлона. Стопете желатина на водна баня. Щом пюрето заври го оттеглете от котлона и добавете желатина, разбъркайте добре. Смесете с кубчетата изсушена круша, излейте всичко във форма с диаметър 16 см и оставете във фризера за поне 2 часа.

Ванилов крем-желе (може да се приготви предния ден):

  • 3 гр желатин;
  • 170 гр течна сметана;
  • 65 гр мляко;
  • 1/2 шушулка ванилия;
  • 30 гр жълтъци;
  • 30 гр захар;

Залейте желатина с 2 супени лъжици вода, оставете да набъбва. В тенджерка с дебело дъно сложете сметаната, млякото и остърганата вътрешност на ванилията. Сложете на средно силен котлон да се загрява. През това време разбийте жълтъците със захарта. Когато сметановата смес е топла, налейте малко от нея при жълтъците, като разбърквате през цялото време. Върнете всичко обратно в тенджерката и разбърквайте още известно време на котлона, без да завира (82-84 градуса). Оттеглете сместа от котлона и добавете разтопения желатин при постоянно бъркане. Излейте всичко във форма с диаметър 16 см, оставете във фризера поне 2 часа.

Шоколадов мус

  • 150 гр шоколад с 60% съдържание на какао;
  • 3 гр желатин;
  • 105 гр мляко;
  • 225 гр течна сметана с 35% съдържание на мазнини;

Разтопете шоколада на водна баня. Залейте желатина с 2 супени лъжици вода и оставете да набъбва. Затоплете млякото до 60 градуса, добавете разтопения желатин. Излейте млякото при стопения шоколад на три път, като разбърквате добре всеки път. За да получите хубава смес, бъркайте в центъра на съда с шоколада. Бъркайте, докато получите гладка, лъскава и еластична смес. Оставете да изстине леко, през това време разбийте сметаната на мек сняг. Добавете внимателно при шоколадовата смес.

Сглобяване

Поставете бисквитения блат във форма за торта с диаметър 18 см. Покрийте с тънък слой от шоколадовия мус. Отгоре разположете ваниловия крем и желето от круши. Покрийте всичко с останалия шоколадов мус. Оставете в хладилника за една нощ или във фризер за 2 часа. Покрийте с шоколадовия ганаш преди да махнете кръга.

Шоколадов ганаш с круша

  • 80 гр шоколад 55%;
  • 50 гр течна сметана;
  • 30 гр пюре от круши;

Настържете шоколада. Загрейте сметаната и пюрето от круши до завиране. Излейте върху шоколада и бъркайте докато получите хомогенна гладка смес. Покрийте сладкиша с равен слой от ганаша, оставете още 30-40 минути в хладилник и тогава отстранете стягащия кръг.

Advertisements